Fogamzásgátlás

Fogamzás, fogamzásgátlás

fogamzasgatlas-dr.mericli-metin-szulesz-nogyogyasz

Lehet, hogy kissé különösnek tűnik, hogy ezzel a fogalomismertetéssel kezdjük, de soha nem árt tudatosítani, hogy mit is jelent ez a két fogalom.

Fogamzás

Fogamzásnak, vagy más szóval teherbe esésnek nevezzük, amikor a férfi ivarsejtje kapcsolatba lép a nő petesejtjével, és megtermékenyíti azt. Megtermékenyítés után a petesejt beágyazódik a nő méhébe, vagyis a nő teherbe esik.
Az ivarsejtek a férfi ondójában találhatóak, a petesejt pedig a petefészkekben termelődik.

Fogamzásgátlás

Amikor egy férfi és egy nő már szexuális életet él, és meg akarják előzni, hogy a nő teherbe essen, azt hívjuk fogamzásgátlásnak.

A fogamzásgátlás lehetőségei

Ahhoz, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük, két típusú fogamzásgátlás lehetséges. Az egyik a hormonális, a másik a nem hormonális fogamzásgátlók csoportja.
Az alábbiakban nézzük meg részleteiben ezt a két csoportot.

A fogamzásgátlás lehetőségének első csoportja a hormonális fogamzásgátlók

Tabletták

Ezek a tabletták női hormonokat tartalmaznak, melynek köszönhetően egyrészt meggátolják a tüszőrepedést, másrészt megakadályozzák, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe.
A modern fogamzásgátló tabletták hormontartalma már elérte azt a minimum szintet, ami alá már nem lehet csökkenteni, akkor már nőnének mellékhatások, és jelentősen romlana a hatásfok.
A tabletták közé tartozik az úgynevezett sürgősségi tabletta is. Erről azt kell tudni, hogy ezt a tablettát a közösülés után legkésőbb 72 órán belül be kell venni. Érdemes odafigyelni arra, hogy ez egy hatalmas hormonlökést ad a szervezetnek. Erre, alacsony megbízhatósága valamint mellékhatása miatt csak végszükség esetén javasoljuk.

Minipillek

A kombinált készítményekkel szemben kevésbé hatékonyak. Ezek a készítmények csak természetes progesztogént, progeszteront tartalmaznak, így nincs ösztrogénfüggő kockázatuk. Csökkentik a menstruációs panaszokat, viszont óramű pontossággal kell szedni, mert már akár néhány órás késés is jelentősen csökkenti a hatékonyságot.

Fogamzásgátló injekció

Három havonta szükséges beadni, hosszú távú, biztonságos formája a fogamzásgátlásnak. A készítmény csak kis dózisú progesztogén hormont tartalmaz. Ez fontos, ha bizonyos betegség kockázata vagy megléte miatt a másik hormon szedése nem megengedett.

Hüvelygyűrű

Rugalmas, átlátszó, színtelen gyűrű, amely kisebb mennyiségű hormont bocsát ki a tablettákhoz képest. A hüvelygyűrűt 3 hétre kell a hüvelybe felhelyezni, majd 7 gyűrű mentes periódust kell tartani.

És végül létezik egy méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz, az IUS

Ez egy hurok, olyan mint egy műanyagból készült T-alakú eszköz. Folyamatosan minimális mennyiségű hormont bocsát ki. Csak nőgyógyász helyezheti fel. Kényelmes, semmilyen kényelmetlenséget nem okoz. Öt évig lehet folyamatosan használni, majd le kell venni, és ha továbbra is szükséges, úgy kicserélni. A legkényelmesebb, és a legkevesebb mellékhatással járó módszer.


A fogamzásgátlás módszerének következő csoportja a nem hormonális fogamzásgátlók

Gumióvszer
Az óvszer egyaránt védelmet nyújt a terhesség ellen és a nemi betegségek terjedésével szemben is. Nem tartozik a tökéletes biztonságot nyújtó módszerek közé, így főként a ritkán nemi életet élőnknek ajánlott.

IUD, IUCD, hurok, spirál

Ezen eszközök úgy fejtik ki a hatásukat, hogy akadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Vannak előnyei és hátrányaik egyaránt. Előnyük, hogy könnyen és gyorsan felhelyezhetőek, eltávolíthatóak, valamint olcsók. Hátrányuk, hogy megnövelhetik a vérzés mennyiségét és idejét, illetve szerepük lehet a gyulladások tovább terjedésében. Másik hátrány, hogy megnövelik a méhen kívüli terhesség lehetőségét.

Hüvelyi pesszárium, méhszájsapka, hüvelyi szivacs

A pesszárium gumiból, a méhszájsapka műanyagból készült eszköz. Ezeket a méhszájra kell helyezni. A használatuk gyakorlottságot és odafigyelést igényel, és érdemes spermicid anyaggal együtt használni.
A hüvelyi szivacsot spermaölő anyagokkal átitatva használják, és szintén a hüvelybe kell felhelyezni. Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.

Lokálisan alkalmazható, hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló szerek

Ezek a spermicidek, melyek általában spermaölő anyagot tartalmaznak. Hatását úgy fejti ki, hogy a hüvelybe juttatott spermaölő anyag – ez lehet tabletta, kúp, krém, gél – elpusztítja a spermiumokat így azok nem érik el a petesejtet. Irritációt okozhatnak! Nem biztonságos fogamzásgátló megoldás.

És végezetül egy rövid felsorolás, a természetes lehetőségekről

Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az alábbi felsorolásban szereplő fogamzásgátlás, illetve fogamzásgátló módszerek vagy nem biztonságosak, vagy visszafordíthatatlan eljárások.

  • naptár, hőmérő, nyákpróba, kombinált módszer, LH-teszt
  • megszakított közösülés
  • közösülés utáni hüvelyöblítés, irrigálás
  • művi meddővé tétel, sterilizálás