Nőgyógyászat

A nőgyógyászat szakorvosai minden esetben kihangsúlyozzák a vizsgálatok szükségességét

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen, hiszen a szűrővizsgálattal megelőzhetjük a visszafordíthatatlan, vagy csak nagyon nehezen helyrehozható problémákat. Ennek tükrében egy nőgyógyász szakorvos rendszeres felkeresése, akár tünetmentesen is, egy egyszerű vizsgálattal kideríthet még csak kezdődő nőgyógyászati betegségeket, de segíthet időben felfedezni és jól kezelhetővé tenni akár a rosszindulatú méhnyakrákot is.
Több olyan elváltozás és fertőzés is van, amelyek nem feltétlenül okoznak tüneteket. Mivel ezek a lappangó problémák akár éveken át is észrevétlenek maradhatnak, komoly következményekkel járhatnak. Az ilyen lappangó problémák akár meddőséghez, daganatos betegséghez is vezethetnek.

Egy nőgyógyászat szakorvosánál végzett vizsgálat menete

A hozzánk érkező páciensekkel a nőgyógyász szakorvosunk először egy kötetlen beszélgetés keretében felveszi a kórelőzményt.
Fontos, hogy a nőgyógyászat keretében végzett vizsgálat a páciens megismerésével kezdődjön. Említettük már más oldalunkon a bizalmat, és a feszültség oldását. A nőgyógyászat ugyanis – és ezt mi is jól tudjuk – nem az a hely, ahová bárki ellazultan érkezik.
Így aztán a tünetek, panaszok és a korábbi betegségek előzményeinek feltárása mellett a beszélgetésnek feszültségoldó hatása is van.
Az anamnézisből, a páciens állapotából, a fizikális vizsgálat eredményiből tudjuk meghatározni az alkalmazható kezelési módokat, tájékoztatást adunk a tervezett műtétről, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, illetve a gyógyulás szakaszairól.
Minden olyan információt pácienseink rendelkezésre bocsátunk, amely szükséges számukra annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot, illetve műtétet válasszon.
Figyelünk arra is, hogy a nőgyógyászat által végzett beavatkozások a testi panaszokon túl gyakran lelki problémákat is okoznak. Ebben az esetben is segítséget nyújtunk számukra.

Mit tartalmaz egy nőgyógyászat szűrővizsgálata?

  • Nőgyógyászati alapvizsgálat. Ez lehet tapintásos ellenőrzés, vagy kolposzkópos méhszájszűrés.
  • Méhnyakrák-szűrés, vagyis citológia.
  • Amennyiben szükséges, illetve kérés esetén végzünk ultrahangos petefészek-szűrést.
  • Szükség esetén HPV, vagy Chlamydia szűrés.
  • Emlőszűrés.

Mikor forduljunk feltétlenül szakorvoshoz?

Amint azt már korábban is említettük, tisztában vagyunk vele, hogy a nőgyógyászat rendszeres látogatása az nem általános. Azonban vannak olyan jelek, panaszok, amikor egy nőgyógyászat felkeresése mindenképpen indokolt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk ezek közül néhányat:

  • Amennyiben szokatlan mennyiségű, színű, szagú vagy állagú hüvelyi folyást tapasztal. Ezek a tünetek a belső nemi szervek gyulladására utalnak, általában valamilyen fertőzés vagy nemi betegség áll a háttérben.
  • Ha folyást, égő érzést, vagy viszketést tapasztal a hüvely és a szeméremtest régiójában. Ezt jelezheti a Candida gomba túlszaporodását, és okozhat méhfüggelék valamint petefészek gyulladást.
  • Visszatérő alhasi fájdalom esetén. Ez utalhat Chlamydia fertőzésre, ami ez egy szexuális úton terjedő betegség. Veszélyes, mert krónikus formában hasi összenövéseket és meddőséget okozhat.
  • Abban az esetben, ha szemölcsök jelennek meg a kisajkak belső oldalán, vagy a hüvelyben. Ez Humán Papilloma Vírus megjelenésére utalhat, amiről tudni kell, hogy általában nemi úton terjed, és ezen vírusok jelentős hányada a méhnyakrák kialakulásáért felel.
  • Ha a hüvelyi pH 4,5 fölé emelkedne. Ilyen érték mellett ugyanis könnyebb a baktériumok megtelepedése és elszaporodása.