Petefészek rákszűrés

A korai felismerésére és a szűrésére jelenleg nem áll rendelkezésre olyan hatékony módszer, mint a méhnyak ráké. A méhtest rákkal ellentétben a petefészekrák igen korán már távoli szervekbe áttétet ad. Emiatt nagyon fontos lenne a korai felismerés, amit a nőgyógyászati vizsgálat során talált petefészek nagyobbodás, valamint az ultrahangos kép jelentik. Sajnos a talált pozitív leletek nagy százalékában már áttétek vannak. Megfontolandó az évenként ajánlott hagyományos nőgyógyászati ellenőrzést kiegészíteni hüvelyi ultrahang- és szükség esetén un. tumor marker (Ca-125 és HE4) vizsgálattal.

HE4 tumormarker a petefészek daganatok diagnosztikájában

A petefészekrák halálozása rendkívül magas, a betegség csak egészen korai stádiumban gyógyítható. Sajnos a petefészekrákot általában előrehaladott állapotban ismerik fel, mivel nincsenek olyan tünetek, amelyek jelezhetnék a korai betegséget. A petefészekrák kórismézésében a CA125 szérum tumormarker (daganatjelző) szintjének meghatározása a legszélesebb körben alkalmazott módszer mind az elkülönítő kórismézést, mind a betegek követését, ellenőrzését tekintve. Szűrővizsgálatra azonban ez sem használható, mi-vel érzékenysége és fajlagossága nem kellően magas. Számos jóindulatú betegségben (pl. endometriózis) gyakran igen magas CA125-szintek mérhetők, amely megzavarhatja a diagnózis felállítását. Ennek megfelelően a kutatások célja olyan, vérből kimutatható anyagok (biomarkerek) keresése, amelyek – akár a már ismert daganatjelzőkkel kombinálva – alkalmasak lehetnek a petefészekrák korai felismerésére vagy a jövőben akár népességi szűrésére is. Utóbbi egyelőre még várat magára, de az elkülönítő kórismézésében több tumormarker használhatóságát is vizsgálták. Az emberi mellékhere szövetében azonosított HE4 fehérje emelkedett szintjeit észlelték a petefészekrákos betegek vérében. A kutatások során igazolták, hogy a HE4 szintjének mérésével, kombinálva a CA125 meghatározásával, hatékonyabb és pontosabb műtét előtti diagnosztika lehetséges a petefészek elváltozások vizsgálatakor, illetve a HE4 tumormarker alkalmas a betegek követésére és a kezelés (műtét, kemoterápia) hatékonyságának megítélésére is. A petefészekrákban szenvedő betegek gyógyulási esélyei sokkal jobbak, ha az elsődleges ellátás nőgyógyászati onkológiai központban történik. A vizsgálat mindenképpen javasolt az alhasban észlelt ciszta jelenlétekor, mert segítséget adhat a petefészekrák korai stádiumban való felismerésére.

A petefészekrák kezelése műtéti: a méh és mindkét oldali függelék eltávolításra kerül. Kiegészítésként kemoterápiás kezelést (citosztatikum) alkalmazunk.

Mivel a petefészek megnagyobbodását annak gyulladásos, valamint jóindulatú folyamatai is okozhatják, ezért e betegségkör pontos elkülönítő kórismézése a nőgyógyászat legnehezebb feladatai közé tartozik.