Ultrahang vizsgálat

Mikor szükséges a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat?

Bár sokaknál az ultrahang vizsgálat a nők esetében ahhoz az örömteli időszakhoz kötődik, amikor gyermeküket várják, és együtt örülnek az apukákkal, azonban az ultrahang vizsgálat nem csak ebben az esetben szükséges. A nők bármely életszakaszban szükséges lehet a modern, ultrahangos diagnózis a terhességi állapoton kívül is, hiszen ez segít a nők egészségi állapotának felmérésében.
A kismedencében elhelyezkedő női nemi szervek eltéréseinek diagnózisát lehet felállítani az ultrahang vizsgálat segítségével, és ez az első lépés az esetleges problémák kezeléséhez és a gyógyuláshoz.
Tudni kell azonban, hogy nem csak betegség esetén alkalmazható a nőgyógyászati ultrahang. Több olyan esetben is alkalmazzuk, amikor szükség van egy áttekintő állapotfelmérésre a női nemi szervek állapotáról. Melyek lehetnek ezek?

 • Fiatal nők esetében javasolt lehet a fogamzásgátlás megkezdése előtt, vagy a szexuális élet megkezdését követően.
 • A terhesség diagnosztizálásában.
 • Terhesgondozás esetén, hogy nyomon kövessük a magzati fejlődést.

Számos betegség megelőzésében, diagnózis felállításában segít, és számos nőgyógyászati panasz esetén indokolt. Ezek közül pontokba szedtünk néhányat, természetesen a teljesség igénye nélkül.

 • Indokolt eset a kismedencei gyulladás, krónikus felfázás, vagy a húgyúti gyulladás.
 • Méhnyakrák szűrés esetén a méh állapotának ellenőrzése.
 • Erős és tartós alhasi fájdalmak esetén mindenképpen indokolt.
 • Rendszertelen menzesz esetén érdemes ultrahang vizsgálatot csinálni.
 • És ha már említettük a diagnózist, lehet diagnosztizálni petefészek ciszták esetén a teherbe esés akadályaként emlegetett PCO gyanúját.
 • Valamint a petefészek gyulladása, petevezeték gyulladásának diagnózisára.


A vizsgálat típusai

Azt már tudjuk, hogy a vizsgálat célja a belső női nemi szervek áttekintése. Két fajtája van, a hasi vagy hüvelyi úton történő vizsgálat. Az utóbbi időben az ultrahang vizsgálat e két típusa közül a hüvelyi vizsgálófejek alkalmazása a gyakoribb.

Ennek a módszernek az az előnye, hogy a vizsgálófej magasabb frekvencián működik, ezáltal jobb a felbontóképessége. Így a kapott kép részletgazdagabb, a kismedencei szervek közvetlen közelről vizsgálhatók, és ami nagy előny még, hogy a páciensnek nem kell telt húgyhólyaggal lennie, mint hasi ultrahang vizsgálatnál.

 • hüvelyi ultrahang vizsgálat

Üres húgyhólyag mellett történik! A vizsgálat háton, fekvő helyzetben, vizsgálóágyon történik. A csípő kellő megemelését ékpárnával tudjuk biztosítani. A vizsgálat menetét a páciens egy megfelelő helyzetben elhelyezett monitoron tudja követni.

 • hasi ultrahang vizsgálat

Főleg akkor használjuk, ha a hüvelyi úton nem szerezhető kellő információ, hiszen ezzel nem csak a kismedence, hanem az egész hasüreg vizsgálható. Ennél a vizsgálatnál a kismedencei szervek kellő ábrázolásához telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálat háton fekvő helyzetben történik. Fontos kiemelni, hogy bármilyen gondosan járunk is el, és rendelkezünk korszerű vizsgálókészülékekkel, még így sem lehetséges minden rendellenesség, vagy kóros állapot teljes biztonsággal történő felismerése, vagy kizárása. Lehetnek olyan elváltozások, bizonyos rendellenességek amik sajnos rejtve maradnak.