Fogamzásgátlás

Egyénre szabott ideális fogamzásgátlás

Ideális fogamzásgátló módszer adott esetben más lehet. A módszer kiválasztását befolyásolják a kísérő betegségek, a családi-genetikai hajlamok, az életkor, a dohányzás, a testsúly, az élő gyermekek száma, a ciklus, a szoptatás, stb.

Hormonális korszerű fogamzásgátlók

fogamzasgatlas-dr.mericli-metin-szulesz-nogyogyaszKorszerű hormonális fogamzásgátlók több formája ismert. Leggyakrabban tabletta formájában alkalmazzák, de létezik hüvelyi gyűrű, bőr alá ültetett pálcika is. Injekció formájában 3 havonta izomba adható készítmények is vannak, de ezek csak progeszterón tartalmúak. Orális fogamzásgátlók többsége szintetikus ösztrogén és különböző gesztagének kombinációi, melyek lehetnek egy-kettő-három fázisúak. Az utóbbi években megjelent egy lágy ösztrogén és progeszteron tartalmú, négy fázisú készítmény is. Szoptatás alatt ösztrogén tartalmú készítmények nem szedhetőek, emiatt csak progeszteron tartalmú gyógyszerek jöhetnek szóba.

Méhen belüli eszközök (IUD hagyományos és hormontartalmú)

Méhen belüli eszközök főleg szült hölgyek esetén jön szóba. Ezeknek több formája létezik, napjainkban döntően T-alakú eszközöket használunk, de létezik más pl. húrok is. T-alakúak többsége réz alapú és erre arany vagy ezüst bevonat is jöhet, eltérő fémtolerancia miatt. Ilyen típusú spirálok általában gyár szerint 5 évig fent lehetnek, de gyakorlatban legtöbbször 3 évente cserére szorulnak. Hormontartalmú (progeszteron) spirál (Mirena) is létezik, ami 5 évig maradhat fent. Az utóbbi mellett gyakran fordul elő, hogy a menzesz minimális mennyiségre csökken.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Nem megfelelő védekezés esetén 72 órán belül magas hormon tartalmú tabletták szedhetőek, amennyiben ezek használata nem ellenjavallt. Bár ezek hatékonysága kb. 70-80%-os, emiatt  az esemény után 3 héttel ellenőrző vizsgálatok és  terhességi teszt elvégzésére van szükség.

Nem hormonális módszerek

Leggyakrabban a férfi gumi óvszerről van szó, melynek hatékonysága kb. 70%. A női pesszárium használata elhanyagolható, nem megbízható és gyakorlatban nehéz a megfelelő alkalmazása. Viszont igen hatékony módszernek bizonyulnak (90% felett) az ondósejteket elpusztító ún. spermaölő készítmények, amelyeket aktus előtt kell felhelyezni a hüvelybe. Ezek krém, kúp, hüvelyi tabletta és tampon formájában alkalmazhatóak.