A hüvelyi ultrahang vizsgálat menete

Hüvelyi ultrahang vizsgálat. Mikor szükséges?

A hüvelyi ultrahang vizsgálat több esetben is használatos, mint diagnosztikai módszer. Korai terhességek vizsgálatakor, petefészekben, méhben lévő elváltozások feltérképezésére, és időszakos kontrollálására egyaránt gyakran alkalmazzuk.
Előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, így állapotos hölgyek is úgy vizsgálhatók a segítségével, hogy az sem az ő, sem a magzat egészségére nem jelent rizikót.

A huvelyi ultrahang vizsgalat menete - budapestinogyogyasz.hu

Hogyan zajlik a hüvelyi ultrahang vizsgálat és hogyan készüljünk fel rá?

A vizsgáló asztalon a nőgyógyászaton megszokott pózba helyezkedik a páciens. A vizsgálatot végző orvos az ultrahang fejre steril óvszert húz, melynek a felületét az ultrahang zselével bekeni. A vizsgálatra érdemes üres hólyaggal érkezni, amennyiben valamilyen nőgyógyászati rendellenesség feltárása indokolja, azonban ha korai terhesség vizsgálatáról van szó, akkor a mosdó látogatását igyekezzünk a vizsgálat utánra időzíteni.
Az vizsgálóeszközt az előkészületek után vezetik be a hüvelybe. Magáról a vizsgálatról írásos és fényképes dokumentáció is készül, amelyet a vizsgált személy természetesen megkap. A páciens részéről különösebb előkészületet nem igényel a hüvelyi ultrahang vizsgálat. Betegség esetén, és sürgős esetekben akár vérzés idején is elvégezhető a vizsgálat, de alapvetően igyekszünk két menstruáció közé időzíteni az elvégzését.

Melyek az előnyei ennek a diagnosztikai eljárásnak?

Legfőbb előnye, hogy sem sugárterheléssel, sem fájdalommal nem jár az elvégzése. Akadálya csak akkor lehet, ha a vizsgálandó páciens szűzhártyája még ép, vagy egyéb, a hüvelyben lévő akadály, elváltozás miatt nem vezethető be a vizsgálófej, vagy a beteg vaginizmusban szenved, és emiatt nem kivitelezhető a hüvelyi ultrahang vizsgálat.
A hüvelyi ultrahang vizsgálat gyorsan, mindössze néhány per alatt elvégezhető. Ennek ellenére rendkívül pontos diagnosztizálást tesz lehetővé a belső női nemi szervek betegségeit, elváltozásait illetően. Segítségével korai stádiumban felfedezhetők jó, vagy rosszindulatú daganatok, miómák, ciszták. Ez az előnye pedig sok esetben akár életmentő is lehet. A terhesség nagyon korai szakaszában, akár már a menstruáció kimaradását követő első napon kimutatható hüvelyi ultrahang vizsgálattal, ha nagy felbontással dolgozó ultrahang berendezéssel vizsgálódunk.
Dr. Mericli Metin budapesti magán nőgyógyászati rendelőjében hüvelyi ultrahang vizsgálatot is tudunk végezni, amennyiben valamilyen okból ez szükséges.