A méhnyakrák szűrés nagyon fontos vizsgálat

A méhnyakrák szűrés menete

Nem mindenki tudja, de a méhnyakrák szűrés elnevezés csak a köznyelvben terjedt el, valójában sokkal többről van szó. A vizsgálat a mintavételen túl nézi a szeméremtest, a hüvely, a méh és a petefészkek állapotát is. Ezért kell például a vizsgálat előtt beszámolni az aktuális állapotról, esetleges panaszokról, de a nőgyógyász ilyenkor mindig rákérdez az utolsó menstruáció időpontjára és a ciklus hosszára is.
A méhnyakrák szűrés nőgyógyászati székben történik. Az orvos először kézzel áttapintja a külső és a belső nemiszerveket, majd jön az első kellemetlenség, a kacsa. Ez az orvosi műszer úgy néz ki, mint egy kacsacsőr. A kellemetlenséget a fém hidegsége okozza, amint behelyezik a hüvelybe. Ezután a kacsa csőrét kinyitja a nőgyógyász, hogy megvizsgálhassa a méhszájat, a hüvelyboltozatot és a hüvelyfalat is. Ezután következik a méhnyakrák szűrés, ekkor az orvos egy pálca segítségével mintát vesz a méhnyak felszínéről. Ez egy picit kellemetlen érzés. A gyerekeket szokás szúnyogcsípéssel nyugtatni, na ez tényleg olyan, csak az ember lánya nincs hozzászokva, hogy odabent is csipkedik a szúnyogok. De tényleg nem fáj, legfeljebb egy icipicit kellemetlen.
A mintát laborba küldik, ahol citológus vizsgálja meg, hogy milyen állapotot mutatnak a sejtjeink. A méhnyakrák szűréssel nem csak a rákos sejteket, de a rákmegelőző állapotokat is ki lehet mutatni.

 

 

Mindenki izgul ilyenkor

 

A vizsgálat végeztével a nőgyógyász mindig elmondja, ha már a vizsgálat során talált olyan elváltozást, ami aggodalomra adhat okot, de azt is, ha mindent rendben talált. Tájékoztatja a pácienseket, hogy mikorra várható a méhnyakrák szűrés, azaz a citológia eredménye. Innentől kezdődik az izgulás, mert hiába nem érzi magát valaki betegnek, azért jó azt papíron is látni, hogy a méhnyakrák szűrés eredménye negatív lett. Általában telefonon értesítik azt, akinél valamilyen kóros elváltozást találtak. Ha 2-3 héten belül nem kapunk telefonhívást, kezdhetünk megnyugodni, de azért az a biztos, ha megkaptuk az eredményeket.
A köztudatban még mindig a Papanicolau-skála eredményei élnek, ami P1 és P5 között rangsorolta a méhnyakrák szűrés eredményét. A negatív lelet a P1 és P2, viszont a P4 és P5 már rákos állapotot jelez. Mivel a P3 jelez ugyan valamilyen elváltozást, de nem egyértelmű, az orvosok áttértek a Bethesda-skálára. Ez már sokkal jobban körülírja a P3 állapotot is. Ha a méhnyakrák szűrés eredményén ASCUS feliratot látunk, az könnyen gyógyítható gyulladást jelent. Az L-SIL elváltozások többek között a HPV vírus jelenlétét jelzik, amire oda kell figyelni. A rákmegelőző állapotot a H-SIL jelöli.
A szűrés tehát lehetőséget ad arra, hogy időben közbelépjünk, esélyt sem adva a ráknak.