A terhesgondozás hivatalos menete hazánkban

A terhesgondozás a fejlődés követése

A szakmai protokollok célja, melyek előírják a terhesgondozás menetét nem más, mint megfelelő terhesség követési körülményeket biztosítsanak a várandósoknak úgy, hogy azzal se őt, se a magzatot ne terheljék le. Van egy általános menet, ami normál esetben alkalmazandó, azonban az egyéni körülmények nagyban befolyásolhatják ezt a menetrendet. Tehát kimondható, hogy minden terhesgondozás egyedi, mégis egyforma. Legyen szó ikerterhességről, magas vérnyomással, cukorbetegséggel küzdő édesanyáról, beteg magzatról, vagy idősebb édesanyáról, az egyéni igények nagyban befolyásolják a terhesgondozás menetét. Ezen a menetrenden a kezelőorvos változtathat, amennyiben indokoltnak látja, kérhet extra vizsgálatokat, gyakoribb vérvételt is például. De nézzük, mi történik a pozitív terhességi teszt után.
A 6-9. hét között, a terhesség megállapításával és a szívműködés kimutatásával kezdődik a terhesgondozás. Az orvos által kiállított igazolással kell felkeresni a területileg illetékes védőnőt, aki kiállítja a terhesgondozás legfontosabb dokumentumát, a „kiskönyvet”. Ezután megtörténik az első vérvétel is vizeletvizsgálattal, ahol a vércsoportját is megnézik a kismamának.
A 11-13. héten kerül sor az első ultrahang szűrővizsgálatra, ekkor állapítják meg a magzat pontos korát, illetve elvégzik a Down-kór szűrését is (kombinált teszt formája –UH és vérvétel-ajánlott). Az első trimeszteri labor kapcsán a Hepatitis B vizsgálat és szifiliszszűrés is történik. A II. UH szűrés 18-20. héten („genetikai” ultrahang vizsgálatnak is nevezik) kell menni, a terhesgondozás ezen szakaszában a magzati rendellenességek kiszűrése zajlik. Amennyiben a terhesség teljesen problémamentes, a terhesgondozás havonta lesz esedékes. Minden alkalommal szívhangot ellenőriznek, megnézik a kismama vérnyomását, súlyát, haskörfogatát, vizeletét. A 30-32. héten III. UH szűrésként javasolják a következő ultrahang vizsgálatot, ahol a szokásos méretek ellenőrzése mellett azt is megvizsgálják, hogy a méhlepény működési kapacitása megfelelő-e.

 

A terhesgondozas hivatalos menete hazankban - budapestinogyogyasz.hu

A rettegett cukorterhelés

A terhesgondozás 24. hétében következik a cukorterheléses vizsgálat, ami terhességi cukorbetegség kiszűrésére szolgál. Ez két vérvételből áll, az első éhgyomori, majd meg kell inni egy cukros oldatot, amitől az íze miatt sokan viszolyognak. Lehet vinni citromlevet, és azzal javítani az ízén. Két óra múlva ismétlik meg a vérvételt. Ilyenkor szokták megajándékozni magukat a kismamák a babamozival, ami részletesebb képet ad a magzatról. A 36. héten jön az utolsó ultrahang vizsgálat, az első CTG vizsgálat, illetve elkészülnek az utolsó laborok és a hüvelyváladékból GBS (streptococcus) szűrés is. Innentől kezdve a szülés időpontjáig sűrűsödik a program, a kismamáknak hetente kell CTG vizsgálatra járniuk.