Miben tud segíteni a nőgyógyász?

Sok esetben segít a nőgyógyász

Nézzük sorban, milyen panaszokkal érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A korai szakaszban, tehát a menstruáció kezdetekor alap esetben nem szükséges a nőgyógyászt felkeresni. Erre csak akkor van szükség, ha nagyon sokáig nem érkezik meg az első havi vérzés, vagy hosszú idő után is rendszertelen a menstruáció. Vérzészavar esetén később, konkrétan a menopauza lezárultáig érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Vérzészavarnak tekintjük az erős fájdalmat, a kínzó hasi görcsöket, a rendszertelen ciklust és a vérzés során fellépő ájulást is. Ha túl rövid, ha túl hosszú a ciklus, vagy bármi, amit szokatlannak, zavarónak érzünk a vérzéssel kapcsolatban. Nőgyógyászhoz fordulunk azokkal a panaszokkal is, melyeket hormonális változások okoznak. Ilyen a fokozott szőrnövekedés, a bőrelváltozások, fokozott súlygyarapodás fogamzásgátló szedése mellett, a hajhullás, a változó kori hőhullámok és krónikus fáradtság, vagy ritmuszavarok esetén. Ezek azok a tünetek, amivel a legtöbben háziorvoshoz, majd kardiológushoz, endokrinológushoz, neurológushoz, vagy épp pszichiáterhez mennek tévesen. A kerülőutakkal csak időt veszítenek és nem jutnak közelebb a megoldáshoz.

Miben tud segiteni a nogyogyasz - budapestinogyogyasz.hu

Egyértelmű jelek

Vannak olyan tünetek, amik ezeknél egyértelműbben mutatják a baj forrását. Ilyen a kínzó és ismeretlen eredetű hasi fájdalom, görcsök leginkább az alhasban és a medence területén. Ha elváltozásokat tapasztalunk a szeméremtesten, minden esetben nőgyógyászhoz kell fordulni. Az önvizsgálat különösen fontos a nőknél, a szeméremtesten lévő elváltozásokat könnyű felismerni. Viszkethet, éghet, ha hólyagos elváltozásokat, szemölcsöket veszünk észre rajta, vagy a nagyajkakban csomót, duzzanatot tapintunk ki, forduljunk nőgyógyászhoz. A szeméremtesthez hasonlóan a hüvely is ég, viszket, ha valami gond van, illetve megváltozhat a folyás színe, szaga, állaga is, ezekkel is orvoshoz kell fordulni. Jelezzük a nőgyógyásznak azt is, ha a szexuális együttléteket fájdalmasnak érezzük, vagy ha az aktust kellemetlen vizelési inger kíséri.
Vizsgáljuk meg gyakran az emlőket is. Tapintással keresünk csomót, duzzanatot a mellekben, és a hónaljban is. Tükörben nézzük meg, hogy változott-e a mellek mérete, formája, nem húzódott-e be tartósan a mellbimbó, nem változott-e meg a bőr az emlőkön. Intő jel a fájdalom és a váladékozás is a mellbimbóból. Amennyiben ilyen jellegű panaszai vannak valakinek, a nőgyógyász komplex vizsgálatra fogja küldeni, ahol az emlődiagnosztika képanyaga meg fogja mutatni az elváltozás okát.