Hogyan zajlik az ultrahang vizsgálat?

Rendellenességeket is megmutat az ultrahang vizsgálat

A nőgyógyászati vizsgálatok során sokszor alkalmaznak ultrahang vizsgálatot. Vagy a hasfalon keresztül, mint a terhességi ultrahang vizsgálat során, vagy hüvelyen keresztül használják ezt a képalkotó módszert. Az ultrahang vizsgálat célja (leszámítva a terhességet) elsősorban az, hogy a nőgyógyászati betegségeket, rendellenességeket mihamarabb felismerjék. Az ultrahang vizsgálat képes olyan betegségeket felismerni, mint a petefészekrák, a méhnyakrák, különböző elváltozások a méhnyálkahártyán, vagy a méh falán. A felismerhető elváltozások közé tartoznak a gyulladásos eredetű problémák a méhen, petefészkeken, petevezetéken, illetve a petefészek cisztákat is ezzel a módszerrel tudják felismerni.
Akkor lehet szükség ultrahang vizsgálatra, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a vérzészavar, hasi fájdalmak, görcsök, illetve ide tartozik még a túlzott szőrnövekedés, hirtelen hízás is. Ha azonban valaki elmúlt 50 éves, ezek nélkül a tünetek nélkül is érdemes a vizsgálatot kérnie és tanácsot kérni a nőgyógyásztól, hogy milyen gyakorisággal ismételje meg.

Hogyan zajlik az ultrahang vizsgalat - budapestinogyogyasz.hu

A hüvelyi az ultrahang vizsgálat gyakoribb

Mint már említettük, kétféle vizsgálati módszer létezik. A ritkábban használt hasi ultrahanggal azokat a kismedencei elváltozásokat tudják megvizsgálni, melyek nincsenek rejtve. A terhesség során is hasi ultrahanggal vizsgálják a magzat növekedését. A hüvelyi ultrahang vizsgálat során alkalmazott vizsgálófejjel ezzel szemben olyan elváltozásokat is fel tudnak fedni, amik a kismedencei szervek rejtett részein vannak. A hüvelyi ultrahang képes megvizsgálni a méhet, a petefészkeket, a petevezetőket és a húgyhólyagot is.
A hüvelyi és a hasi vizsgálat is fekvő helyzetben történik. Hüvelyi ultrahangnál üres, míg a hasi ultrahangnál tele húgyhólyagot szoktak kérni a vizsgálathoz, de ezt minden vizsgálat előtt elmondják a pácienseknek. A hüvelyi ultrahangnál a vizsgálófejet a hüvelybe vezetik, majd annak mozgatásával alkotnak képet a kismedencei szervekről. Az egész eljárás teljesen fájdalommentes és mindössze körülbelül tizenöt percet vesz igénybe. A hasi ultrahangnál a hasfalra zselés anyagot kennek, ami megkönnyíti a vizsgálófej mozgatását. Ez sem tart tovább negyed óránál, a vizsgálat végén segítséget kapunk a zselé letörléséhez.
Mindkét esetben azonnal megkapjuk a vizsgálat eredményét, az esetleges teendőkről a kezelőorvossal kell konzultálni.