A nőgyógyászati ultrahang egy budapesti klinikán

Egy nőgyógyászati ultrahang vizsgálat csak egy olyan örömteli időszakhoz kötődik, mint a várandósság? Bizony nem. Sok más esetben is szükség lehet rá.

Még Budapesten sem mindenki tudja, hogy szükséges a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat?

Amikor elhangzik a nőgyógyászati ultrahang kifejezés, a legtöbben ezt összekötik azzal a csodálatos állapottal, amit várandósságnak nevezünk. Pedig egy ilyen vizsgálat nem csupán ebben az esetben lehet szükséges.

Az ultrahang bármely életszakaszban szükséges lehet. Az ultrahang budapesti rendelőnkben nem csak ebben az áldott állapotban kerül bekapcsolásra. Modern eszközünkkel diagnózisokat állítunk fel a terhességi állapoton kívül is. Ez a vizsgálat ugyanis segít a nők egészségi állapotának felmérésében.

nőgyógyászati ultrahang egy budapesti klinikán - budapestinogyogyasz.hu

Ennek a modern ultrahang berendezésnek a segítségével lehet a kismedencében elhelyezkedő női nemi szervek eltéréseinek diagnózisát felállítani. Ez az első lépés az esetleges problémák kezeléséhez és természetesen a gyógyuláshoz.
Azt is tudni kell, hogy nemcsak egy esetleges betegség esetén alkalmazható a nőgyógyászati ultrahang. Létezik több olyan eset is, amikor szükség van egy áttekintő állapotfelmérésre a női nemi szervek állapotáról.

Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Fiatal nők esetében javasoljuk ennek elvégzését a fogamzásgátlás megkezdése előtt, vagy a szexuális élet megkezdését követően.
  • Szerepet játszik a terhesség diagnosztizálásában.
  • Terhesgondozás esetén abban segít, hogy nyomon kövessük a magzati fejlődést.

Ezeken kívül természetesen még számos betegség megelőzésében, diagnózis felállításában is a segítségünkre van. Persze számos, már fennálló nőgyógyászati panasz diagnózisát is lehetővé teszi. Az előbb említettek közül a következőkben pontokba szedünk néhányat. Ez csak egy rövid lista a teljesség igénye nélkül, hiszen nehéz lenne valamennyit felsorolni.

  • kismedencei gyulladás, krónikus felfázás, vagy a húgyúti gyulladás,
  • méhnyakrák szűrés esetén a méh állapotának ellenőrzése,
  • indokolt az elvégzése erős és tartós alhasi fájdalmak esetén,
  • amennyiben rendszertelen menzesz tapasztalható,
  • diagnosztizálni lehet a petefészek ciszták esetén a teherbe esés akadályaként emlegetett PCO gyanúját,
  • alkalmas a petefészek gyulladása, petevezeték gyulladásának diagnózisára is.

Milyen típusai vannak ennek a vizsgálatnak?

Két fajtája van, a hasi vagy hüvelyi úton történő vizsgálat. Az utóbbi időben az ultrahang vizsgálat e két típusa közül a hüvelyi vizsgálófejek alkalmazása a gyakoribb.