Az évi egy méhnyakrák szűrés a minimum, amit nőként megtehetünk önmagunkért

A szűrővizsgálatokat nem szabad elhanyagolni!

Jó pár hónappal ezelőtt egy családi összejövetelen vettünk részt, ahol a tágabb família ült össze a nagynéném 50. születésnapja alkalmából. Ahogy az lenni szokott az ilyen alkalmakkor, mindenféle téma szóba került. Köztük természetesen az is, hogy kinek milyen baja, betegsége volt az elmúlt időszakban. Így ismertük meg a nagynéném munkatársának történetét, akiről néhány héttel azelőtt derült ki, hogy a méhnyakrák szűrés eredménye eléggé aggasztó eredményt hozott, és sajnos műtétre is szüksége lesz.
A történetet hallva meg is beszéltük anyukámmal, hogy bejelentkezünk a nőgyógyászhoz, és elvégeztetjük a méhnyakrák szűrést, mert már több mint két éve nem volt egyikünk sem. A családi buli utáni hétfőn már kértem is időpontot a vizsgálatra.

Az evi egy mehnyakrak szures a minimum, amit nokent megtehetunk onmagunkert - budapestinogyogyasz.hu

Méhnyakrák szűrés minimum évente egyszer

Igen, mindenki tudja, hogy nőként évente egyszer aktuális volna a méhnyakrák szűrés elvégeztetése. De azt is tudjuk, hogy mindig annyi dolgunk, programunk van, amely miatt valahogy mindig hátrébb csúszik a fontossági sorrendünkben a dolog. Főleg akkor, ha egyébként nincs semmi panaszunk. Épp ezért egy kis izgalommal a gyomromban léptem át a rendelő küszöbét, mert attól tartottam, hogy rosszalló megjegyzést kapok majd a doktor úrtól, amiért elhanyagoltam ezt a dolgot.
Dr. Mericli Metin azonban nagyon empatikus volt, amikor azzal kezdtem, hogy szabadkoztam, amiért régen jártam méhnyakrák szűrésen. Annyit mondott mosolyogva, hogy semmi baj, az a lényeg, hogy most már itt vagyok. A vizsgálat abszolút fájdalommentesen zajlott, és utánam anyu is gyorsan végzett.

Az idő hol gyorsan, hol lassan telik

A vizsgálat után szinte ólomlábakon cammogott az idő. Hiszen ahogy elröppennek a hónapok, amikor az ember halogatja a méhnyakrák szűrést, ugyanannyira türelmetlenek és izgatottak vagyunk mi nők, amíg várunk az eredményre. Jó egy hét telt el, mire elkészült a szűrés eredménye. Szerencsére mindkettőnknél minden a legnagyobb rendben volt.
A jó híreket meg is ünnepeltük egy közös sütizéssel és kávézással, és mindeközben természetesen megfogadtuk magunknak, és egymásnak, hogy ezentúl minden évben, ugyanebben a hónapban együtt elmegyünk a szűrésre. Így nagyobb eséllyel veszünk részt rendszeresen ezen a fontos vizsgálaton, hiszen az egymásnak tett ígéretnek hatalmas ereje van köztünk.