Az ultrahang vizsgálat szerepe a nőgyógyászatban

Mi is az az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálat és diagnosztika a modern orvoslás egyik fontos és megkerülhetetlen képalkotó rendszere. Nem véletlenül, hiszen gyorsan és hatékonyan mutatja ki a testen belüli helyzetet. Pontosan mérhetőek általa a fejlődések és elváltozások. Megállapítható a vizsgált szerv pontos kiterjedése, sajátosságainak változása, ami elengedhetetlen egy pontos diagnózishoz és létfontosságú a kezelések megtervezéséhez.
Az ultrahang vizsgálat nagy előnye, hogy ma már mindenki számára elérhető technológiává vált és a folyamat nem jár a szervezetre veszélyes sugárterheléssel. Az orvostudomány eddigi tapasztalatai alapján az ultrahang vizsgálatnak nincsenek negatív élettani hatásai. Az eljárás teljesen fájdalommentes, bármely életkorban elvégezhető, ismételhető. Az ultrahang diagnosztika élő, kifejezetten pontos, kétdimenziós képet biztosít, ami jelentősen megkönnyíti a betegségek kiszűrésére szolgáló diagnosztikai folyamatokat.
A röntgen korlátozott használati gyakoriságával szemben az ultrahang vizsgálat nem jár sugárterheléssel, így nincsenek negatív hatásai a szervezetre. Ezért a gyakorlatban bárkinél használható, élettani állapotától függetlenül. Egyaránt használhatjuk várandós anyukáknál és idős, beteg embereknél is.

Az ultrahang vizsgalat szerepe a nogyogyaszatban - budapestinogyogyasz.hu

Milyen szerepet kap a nőgyógyászatban?

Két ultrahangos vizsgálati forma terjedt el: a hasi és a hüvelyi úton elvégzett diagnosztika. A hüvelyi ultrahang a terhesség alatt a 12. hétig a korai terhesség diagnosztikája. A kismedence-vizsgálaton a hölgynek a hátán kell feküdnie, miközben az orvos egy egyszerhasználatos védőfelülettel ellátott vizsgálófejjel, a lehető legnagyobb gondossággal megtekinti a kismedencei szerveket. A 12. hetes várandósságnál pedig természetesen a magzatot vizsgálják maximális gondossággal és odafigyeléssel. A hasra ilyenkor egy az ultrahang hullámainak terjedését elősegítő gél visznek fel. Orvossal mindenképp tisztázni kell, hogy a vizsgálatra telt vagy üres hólyaggal kell menni. A hüvelyi ultrahangos vizsgálatoknál az üres az elvárt.
A hasi ultrahangnál a telt hólyag az ideális, ez segíti a pontos képalkotást. Fél órával a vizsgálat előtt érdemes 4-6 pohár vizet elfogyasztani, de nem kell izgulnunk, mert a vizsgálat befejeztével azonnal mehetünk mosdóba. Egy, a vizsgálatot megkönnyítő zselét visznek fel ilyenkor a has bőrfelületére, ami egy papírtörlővel a vizsgálat után gyorsan és egyszerűen eltávolítható.