Méhnyakrák szűrés 40 felett

Az egészségmegőrzés felelőssége

Minden nő tudja, hogy a méhnyakrák szűrés egy roppant fontos szűrővizsgálat az életünkben. Sokan azonban elhanyagolják a kérdést, hiszen nincsen semmi panaszuk. Bevallom, sokáig én is így voltam ezzel, aztán amikor a harmincas éveim közepén anya lettem megfogadtam, hogy ezentúl tényleg rendszeresen eljárok erre a vizsgálatra is.
Felelősséggel tartozom az egészségemért, nemcsak magammal, hanem a gyermekeimmel szemben is. Szeretném felnevelni őket, ehhez pedig az kell, hogy odafigyeljek az egészségemre. A méhnyakrák szűrés ennek érdekében elengedhetetlen.

Mehnyakrak szures 40 felett - budapestinogyogyasz.hu

Méhnyakrák szűrés éves rendszerességgel

A negyvenedik szülinapom után aztán egy levélke kíséretében írásos emlékeztetőt is kaptam arról, hogy ne felejtsem el a méhnyakrák szűrés fontosságát. Az állami ellátás helyett azonban szívesebben veszem igénybe a magán egészségügy szolgáltatásait. A MeriMed-ben mindig emberközpontú, és precíz a doktor úr, így nem volt kérdés, hogy mostantól őt fogom évente egyszer felkeresni méhnyakrák szűrés céljából is.
A szokásosnak megfelelően sikerült rövid időn belül időpontot kapnom a vizsgálatra. A doktor úr megdicsért, hogy ilyen felelősségteljesen gondolkozom és elmondta azt is, hogy a méhnyakrák egy nagyon alattomos betegség, hiszen akár évekig semmilyen tünete nincs, és a nők nem is sejtik, hogy betegek. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt méhnyakrák szűrésen.

A HPV és a méhnyakrák összefüggései

A doktor úr elmondta azt is, hogy a humán Pappiloma vírus a méhnyakrákos megbetegedése jelentős részében kimutatható, így akkor lehetünk igazán nyugodtak egy negatív lelet esetében is, ha egyben HPV szűrést is készítünk. A HPV bizonyos típusai tehetők felelőssé ugyanis a méhnyakrákos esetek jelentős részének kialakulásáért, ezért fontos ezt is vizsgálni.
A méhnyakrák szűrés eredménye hála az égnek megnyugtató volt, de ettől függetlenül is biztosan minden évben egyszer alávetem magam ennek a vizsgálatnak. Mivel lánygyermekem van, azt is megkérdeztem, számra mikortól aktuális ez a szűrés. Mint megtudtam a fiatal lányoknak a szexuális élet megkezdésekor, vagy legkésőbb a húszas éveik elején szükséges megkezdeni a rendszeres rákszűrést.