Részletgazdag hüvelyi ultrahang vizsgálat

A hüvelyi ultrahang vizsgálat nem fáj

Bár maga a szituáció minden nőgyógyászati vizsgálatkor kellemetlen lehet, fájdalomtól egyetlen esetben sem kell tartani. A hüvelyi ultrahang vizsgálat során használt készülék vizsgálófeje oly módon lett kialakítva, hogy az illeszkedjen a női nemiszervek anatómiájához. Az eszközre steril óvszer kerül, amit zselével kennek be. A hüvelyi ultrahang vizsgálatra üres hólyaggal illik érkezni. Vizsgálószékben, vagy ágyon fekve, felhúzott térdekkel, ellazult állapotban történik a vizsgálat. A szonográfus, radiológus vagy nőgyógyász a vizsgálat során teljes képet kap a kismedencei szervekről. Mivel sugárterheléssel nem jár, így a hüvelyi ultrahang vizsgálatot terhesség alatt is el lehet végezni.
Az orvos képet kap a hüvely, a méh és a petefészkek állapotáról, ezen belül a különféle elváltozásokról. Kimutathatóak többféle fejlődési rendellenességek, szerkezeti, méretbeli elváltozások, a méhnyálkahártya, a méhizomzat és a petefészkek elváltozásairól. Daganatos betegségek válnak láthatóvá, a hüvelyi ultrahang vizsgálat segíthet korán felfedezni a polip, vagy mióma jelenlétét is, sőt, már néhány napos menstruáció késés után képes képet adni a terhességről. A képalkotó a petefészkek vizsgálata során információkat ad a cisztákról, tüszőrepedésről és a peteérésről is.

Reszletgazdag huvelyi ultrahang vizsgalat - budapestinogyogyasz.hu

Nem minden esetben alkalmazható

A hüvelyi ultrahang vizsgálatot nem mindenkinél lehet elvégezni. Ha a páciens szűz, nem alkalmazzák ezt a vizsgálati módszert. Akkor sem, ha nem együttműködő a fájdalomtól, szituációtól való félelem miatt, vagy olyan hüvelyi rendellenessége van, ami miatt nem lehet megvizsgálni. Egyes pszichológiai problémák is gátolják a hüvelyi ultrahang vizsgálatot. Ilyen a vaginizmus, melynek tünete, hogy a nő nem tudja használni a hüvelyét, mert a gát és a hüvely izmai görcsössé válnak. Mivel ennek következményeképpen a hüvelybemenet beszűkül, az orvos nem tudja a készüléket behelyezni.
A vizsgálat egyébként semmilyen különleges felkészülést nem igényel, általános esetben vérzésmentes időszakban szokták elvégezni. Maga a vizsgálat csak néhány percet vesz igénybe, problémás esetben kicsit tovább tarthat, hogy a feltárt elváltozásokat alaposan megvizsgálják. A hüvelyi ultrahang vizsgálat után csak arra kell figyelnie a páciensnek, hogy a zselét letörölje, felitassa. A vizsgálat végén képfelvételt és szöveges leletet kap az orvosától, ezután konzultálnak a továbbiakról.