A hüvelyi ultrahang gyors és fájdalommentes

A hüvelyi ultrahang vizsgálat a rákszűrés része

Sokáig a TB finanszírozta egészségügyi ellátást vettem igénybe, de az első terhességemnél magán nőgyógyászt választottam a terhesgondozásra. A doktor úr annyira szimpatikus volt számomra, hogy a szülés után is maradtam a páciense, és az évi egy rákszűrésre inkább hozzá jelentkezem be minden alkalommal.
Amikor először felkerestem ilyen ügyben, meglepve tapasztaltam, hogy a citológiai mintavétel mellett hüvelyi ultrahang vizsgálatot is végzett. Ezt az alaposságot az állami kórházban nem tapasztaltam azelőtt. Rá is kérdeztem, hogy ennek mi az oka?

A huvelyi ultrahang gyors es fajdalommentes - budapestinogyogyasz.hu

Plusz pár perc az alaposabb és gyorsabb diagnosztizálásért

A hüvelyi ultrahang egyáltalán nem jár semmilyen fájdalommal, és mindössze plusz pár percet kell áldozni rá. Cserébe sokkal alaposabb képet kap az orvos arról, hogy minden rendben van-e. A hüvelyi ultrahang vizsgálat során egy speciális zselét használnak az eszközön, amely arra szolgál, hogy még tökéletesebb képet alkosson a gép. Semmiféle sugárzás nem veszélyezteti a pácienst és az orvost sem, ráadásul az eredmény azonnal látható, így a diagnosztikai folyamatot jelentősen felgyorsítja.
Dr. Mericli Metin azt is elmondta a hüvelyi ultrahang közben, hogy ezzel a képalkotó eljárással remekül kiegészíthető a tapintásos vizsgálat, és kezünkbe adja a lehetőséget, hogy minél hamarabb felfedezhessünk olyan elváltozásokat, amelyek kezelést, vagy bármilyen beavatkozást igényelnek. Miközben ezt elmesélte, már véget is ért a vizsgálat, időm sem volt izgulni miatta.

A rendszeres szűrővizsgálat nagyon fontos

Amióta gyermekem van, természetesen még inkább úgy érzem, hogy felelősséggel tartozom a saját egészségemet illetően. Szeretném a minimálisra csökkenteni annak az esélyét, hogy valami baj érjen, így a rendszeres szűrővizsgálatokra, ha törik, ha szakad, minden évben elmegyek. Annak pedig kifejezetten örülök, és még nagyobb nyugalommal tölt el, hogy a nőgyógyászom ilyen alapos minden egyes rákszűrés alkalmával.
Egyszerűen nagyobb biztonságban érzem magam így, hogy a hüvelyi ultrahanggal is megerősítést nyer, hogy nincs semmiféle nőgyógyászati rendellenesség, mióma, ciszta, polip, vagy gyulladásos elváltozás. Ha pedig mégis volna, akkor sokkal hamarabb kiderülhetnek ezek, mint ahogy panaszt kezdenének okozni – mert, ahogy megtudtam sajnos sok olyan betegség létezik, amely mire olyan stádiumba jut, hogy fájdalommal is jár, már késő lehet tenni ellene.