A nőgyógyászat folyamatosan fejlődő szakterület

Az első tünetek

Amíg egészségesek vagyunk, addig nem igazán foglalkoztat egyikünket sem, hogy az orvostudomány egyes részterületei milyen fejlettségi szinten vannak. Igaz ez a nőgyógyászat esetén is. Engem sem nagyon érdekeltek a nőgyógyászat diagnosztikai és operatív kezelésekben történt újításai, amíg érintett nem lettem.
Amikor megtapasztaltam ez első kellemetlen tüneteket, még nem gondoltam semmi komolyra. Arra gondoltam, hogy teljesen normális, ha a kor előrehaladtával olykor kicsit jobban fájt a hasam a menstruációm alatt, illetve az is, hogy már korántsem lehet órát igazítani a jöveteléhez. Az egyik alkalommal azonban olyan erős vérzésem volt, ami komolyan megijesztett. Azonnal kértem is egy időpontot a magán nőgyógyászat rendelőjébe, ahova egyébként is járok.

A nőgyógyászat folyamatosan fejlődő szakterület - budapestinogyogyasz.hu

Irány a nőgyógyászat!

Szerencsére egészen hamar kaptam is időpontot, és végtelenül szerencsésnek éreztem magam, hogy a nőgyógyászat ma már olyan magas szinten van, hogy a modern diagnosztikai eszközökkel történő vizsgálatok, könnyűszerrel elérhetők bárki számára. A panaszaim meghallgatása után a doktor úr elvégezte a szokásos vizsgálatot és kenetvételt, illetve azonnal sort kerített egy ultrahangos vizsgálatra is.
Akkor azonnal megerősítést is nyert, amelyet a tapintásos vizsgálat során már gyanított. Sajnos miómák alakultak ki a méhemben, és ezek okozták az alhasi panaszaimat, illetve a rendszertelen vérzésem. A nőgyógyászat a gyógyszeripart is folyamatos kutatásokra és fejlesztésekre ösztönzi, így azonnal kaptam is egy gyógyszer receptet. Ez a hormontartalmú tabletta volt az első megoldási kísérlet arra, hogy megszabaduljak ezektől a kellemetlen tünetektől.

A mióma kezelésének módjai

A gyógyszer felírásakor tájékoztatást kaptam arról, hogy ezzel a készítménnyel nagy eséllyel kezelhető a betegségem, hiszen még nem értek el óriási méreteket ezek a képződmények. De ha a panaszaim meg is szűnnek a kúra után, akkor is félévente mennem kell majd ellenőriztetni az állapotukat, és azt, hogy növekednek-e. Amennyiben igen, akkor szükséges lehet a sebészeti beavatkozás is. Nagyon letaglózott ez utóbbi lehetőség gondolata, de a doktor úr nagyon optimista volt a gyógyszeres kezelést illetően. Elmondta, hogy a nőgyógyászat korábban azonnal szikéért nyúlt ilyen esetekben, de ma már egyáltalán nem biztos, hogy így végződik egy ilyen történet.
Bíztam benne, és igaza is lett. A gyógyszeres kezelés következtében megszűntek a panaszaim, csak annyi változást hozott ez az életembe, hogy azóta évente nem egyszer, hanem kétszer is találkozunk a miómák kontrollja miatt.