A méhnyakrák szűrés a magán nőgyógyászati rendelőben

A rendszeres méhnyakrák szűrés fontossága

A méhnyakrák szűrés fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Rengeteg módon próbáltuk szakorvosként a köztudatba beépíteni a probléma súlyát és a kockázati fokot. De az ismétlés a tudás anyja, és szeretném az önöket érintő témát, a méhnyakrák szűrés fontosságát ezúton is hangsúlyozni. A méhnyakrák kialakulásának oka a HPV vírus fertőzés szövődményeként kialakuló rosszindulatú sejtburjánzás. Kemény téma sajnos, de a tájékoztató pont az önök érdekét szolgálja. HPV, azaz Humán Pappiloma vírus a legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus.

Miért fontos a méhnyakrák szűrés

Magyarországon átlagosan a legveszélyeztetettebb korosztály 15-44 éves korosztályt érinti leggyakrabban. Amíg a vírusfertőzés a nőket érinti súlyos kórlefolyással, addig a férfiak akár tünetmentesen átvészelhetik. A sajnálatos ebben az esetben az, hogy ezért a férfiak észrevétlenül adhatják tovább a vírus örökítőanyagát, tehát újra és újra fertőzhetik hölgypartnereiket, akiknél ezáltal életet veszélyeztető szövődmények léphetnek fel.

A mehnyakrak szures a magan nogyogyaszati rendeloben - budapestinogyogyasz.hu

A méhnyakrák szűrés elhanyagolásának kockázata

A méhnyakrák szűrés a méhnyak esetleges elváltozásainak korai felismerésében segít, a korai felismerést követően meg lehet kezdeni a kezelést, ezzel megelőzve a súlyos következményeket. Maga a vírusfertőzés ugyan nem gyógyítható, de a korai felismerés esetén az immunrendszer támogatását is célzó kezeléssel nagyobb a felépülés esélye. Mivel a HPV vírus bőrkontaktus során is fertőz így sajnos az óvszer használata sem nyújt 100 %-os védelmet.

A rendszeres méhnyakrák szűrés és az időben felvett védőoltás a megoldás

A méhnyakrák szűrés mellett a HPV elleni védőoltás nyújthat még védelmet a hölgyek számára. A védőoltás államilag támogatott termék, minél korábbi beadását javasoljuk mindkét nem számára. Az oltás beadását, elsősorban 12-15 éves korban ajánlott teljesíteni, ugyanis a legerősebb védettséget ekkor tudjuk elérni. A védőoltással kapcsolatos tájékoztatást időben fogják megkapni a 12. életévét betöltött gyermekek és szüleik. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatás az iskolában a védőnő, és az iskolaorvos feladata. A szülők minden esetben az első szülői értekezletén lesznek tájékoztatva. Az oltás fontossága kiemelt, emellett félévente megjelenni a méhnyakrák szűrés vizsgálatán elengedhetetlen fontosságú. A további kérdések esetén kérem keressenek bizalommal.