A méhnyakrák szűrés egy tudatos, felelős és preventív döntés

Amit egyetlen nő sem nélkülözhet: a méhnyakrák szűrés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire szükséges a méhnyakrák szűrés minden nő életében. A WHO legfrissebb adatai szerint a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb rákbetegség, mely évente több százezer halálos áldozatot követel magának. Az emlő-, a vastagbél, valamint a tüdőrák szerepel az első három helyen. A kutatások szerint ezt a rosszindulatú daganatos betegséget, mely a méhnyakon alakul ki, a tartós humán papillómavírus (HPV) okozza. HIV-fertőzött nők esetében pedig legalább hatszor nagyobb eséllyel alakulhat ki méhnyakrák.

A mehnyakrak szures egy tudatos, felelos es preventiv dontes - budapestinogyogyasz.hu

A rosszindulatú folyamatok felismerése és meggátolása

Szerencsére a korszerű orvostudománynak köszönhetően ma már léteznek hatékony megelőzési módszerek. Ezek közé sorolható a HPV elleni úgynevezett profilaktikus (azaz betegségmegelőző) védőoltás, vagy a méhnyakrák szűrés és kezelés. Tehát amennyiben a beazonosításra és a kezelésre is időben – vagyis a korai stádiumban – sor kerül, akkor nagy eséllyel gyógyítható. A magyarországi 2020-as adatok szerint több mint 1200, míg például Angliában évente 3200 méhnyakrákos esetet jegyeztek. A legelszomorítóbb adatokat viszont a dél-afrikai Eswatiniben dokumentálták. Itt ugyanis 2018-ban több mint 341 000 nő szenvedett ebben a betegségben (sokan pedig életükkel áldoztak).
A kiváltó okok között – az elsőként említett HPV-fertőzés mellett – a dohányzás ugyancsak feltűnik. Ezenkívül pedig egy szintetikus ösztrogénféle, az úgynevezett Dethylstilboestrol is szerepel. Ez utóbbit azonban rákkeltő hatása miatt visszavontak. Néhány tanulmány szerint a túlsúly is kockázati tényezőként van számon tartva.
Az NHS (National Health Service) hangsúlyozza, hogy a méhnyakrák szűrés az egyik legjobb módja a védekezésnek. A szűrés során ellenőrzik a méhnyak állapotát, – méhnyakból vett sejtminta – és feltérképezik az esetleges kóros elváltozásokat. Ez esetben el lehet kezdeni a kezelést, így megelőzhető a méhnyakrák.
A jó hír az, hogy egyre több nő tudatos lépéseket tesz a megelőzés érdekében. A korszerű méhnyakrák szűrés segítségével már a megelőző stádiumban felismerhetőek és megszüntethetőek a rosszindulatú folyamatok.
Méhnyakrák szűrés, vagy bármely más nőgyógyászati szolgáltatás igénye esetén forduljon bizalommal Dr. Mericli Metin szülész-nőgyógyászhoz. Kérjen még ma időpontot.