A nőgyógyász szaktekintélye és személye egyaránt sokat nyom a latban

Az orvos, akit egyetlen nő sem nélkülözhet az életéből: a nőgyógyász

Minden nő életében előbb-utóbb fontos szereplővé válik egy nőgyógyász. Éppen ezért kulcsfontosságú szempont, hogy minőségi orvos-beteg kapcsolat alakuljon ki. Az első benyomásnak szimpátiává, majd lassan, fokozatosan bizalommá kell nőnie ahhoz, hogy a páciens elégedett legyen választott orvosával.

Az első, meghatározó alkalom a nőgyógyásznál

A megfelelő nőgyógyász orvos első ízben történő meglátogatása valóságos mérföldkő egy nő számára. A kellemetlen élmények, impressziók megelőzése érdekében fokozott körültekintésre van szükség. Az első látogatás általában a pácienshez legközelebb álló személy támogatásával, kíséretével zajlik le. Legtöbbször az édesanyára, nagynénire, nővérre vagy barátnőre esik a választás. Egyetlen nő sem felejti el az első látogatást, melynek emléknyomai az elkövetkezőkre is átragadnak. Valóságos beavatási szertartásként tartható számon, ahol a legféltettebb, legintimebb kérdésekről meg kell tanulni a legnyíltabban beszélni.

A nogyogyasz szaktekintelye es szemelye egyarant sokat nyom a latban - budapestinogyogyasz.hu

Életkorok és egészségügyi igények

Nőként egyedi egészségügyi szükségleteinkre is érdemes figyelni. Szerencsére erre egy – immár nagy múltú, jelentős tapasztalattal és tudással rendelkező – különálló orvostudományi ág specializálta magát. A nőgyógyászat számos fókuszterületet foglal magában, például: terhesség és szülés, nemi egészség, menopauza és hormonterápia, mammográfia. Mivel az egészség a legbecsesebb kincsünk, így az időben történő (rutin)vizsgálatokkal, szűrésekkel, számos gondot megelőzhetünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy a különféle életkorokban más és más nőgyógyászati kérdések kerülnek előtérbe. Különböző szükségletei és problémái vannak egy fiatal nőnek és egy menopauza előtt álló nőnek.
Nem kétséges, hogy nőgyógyász szakembert nem olyan lelkülettel keresünk, mint mondjuk egy általános orvost. Mindazonáltal javít a hozzáállásunkon, ha egy magasan képzett, tapasztalt szakorvossal tudunk konzultálni. Kulcsfontosságú az is, hogy tapasztalatot szerezzünk a figyelmességéről, megnyerő és tiszta kommunikációjáról, elkötelezettségéről egyaránt. Ha mindez adott, akkor már fesztelenebbé válunk. Ilyenkor őszintén beszélünk a menstruációs zavarokról, a fogamzásgátlásról, a családtervezésről, a szexuális úton terjedő fertőzésekről. Segítségével és útmutatásával körültekintőbb, megalapozottabb döntéseket hozunk saját testünkkel kapcsolatban.

Választani nem mindig zökkenőmentes

Ezernyi tényező befolyásolja ezt a döntésünket attól kezdve, hogy milyen vélemények formálódtak ki egy-egy szakemberről egészen a költségekig. Ma már publikus orvoskereső adatbázisokból és a közösségi médiából is alkothatunk véleményt. A legtöbben mégis a járt úton gyűjtögetik az információkat, melyeket megbízhatóbbnak tartanak – pl. kolléganőktől, női rokonoktól. Végül pedig egy olyan, első körben apróságnak tűnő, részletkérdés is döntő lehet, mint mondjuk az ingyenes parkolási lehetőség.