A terhesgondozás lelkileg is felkészít

Békés terhesgondozás

Orvosi, védőnői oldalról a terhesgondozás teljesen mást jelent, mint a kismama részéről. Számomra minden alkalom, amikor következő vizsgálatra mentem az első terhességem alatt, tele volt izgalommal, félelemmel, aggódással. Izgultam, hogy az ultrahangon azt lássa az orvos, amit ilyenkor látni kell, féltem, hogy kiderül, valami nincs rendben, aggódtam, hogy le leszek szidva a hízás, vagy a munka miatt. A terhesgondozás elejétől a végéig ez jellemezte a lelkiállapotomat, ami a vizsgálatok után enyhült ugyan egy kicsit, de amint közeledett a következő időpont, már rám is tört a pánik. Ez egészen addig tartott, amíg meg nem született a kislányunk, és meg nem tapasztaltam a saját szememmel, hogy tényleg minden rendben van vele. Visszagondolva a terhesgondozásra, kicsit el is szégyelltem magam, amiért olyan kételkedve kérdeztem vissza a szonográfus, vagy a nőgyógyász mondataira, bízhattam volna bennük jobban is. Talán mindennek a hátterében az áll, hogy előtte nem voltam soha olyan beteg, hogy kórházba kellett volna mennem, nem volt semmilyen tapasztalatom az orvosokkal. A családban, sőt a baráti körben is én voltam az első, aki teherbe esett, így nem volt senki sem körülöttem, aki meg tudott volna nyugtatni.

A terhesgondozas lelkileg is felkeszit - budapestinogyogyasz.hu

A második gyereknél már más volt

Kislányunk két éves volt, amikor ismét teherbe estem. Az orvosom, miután gratulált, mosolyogva kérdezte meg, hogy de ugye ezt a terhességet már nem fogjuk végig izgulni? Az első 12 hetet leszámítva már nem jellemző rám az aggódás. A terhesgondozásra örömmel és boldogan járok, alig várom, hogy újra láthassam a képernyőn apró kisbabámat, halljam szíve dobogását, gyönyörködjek otthon is az ultrahang felvételekben. Rögtön, amint megtapasztaltam ezt a kellemes érzést, át tudtam magam adni a babavárás békés nihiljének, amikor nem számít semmi, csak a nyugodt, békés várakozás.
A terhesgondozás ritmusában, vagy a vizsgálatok sűrűségében sincs változás, sőt az engem gondozó személyek is ugyanazok most is, mégis úgy érezem, most értem meg igazán az anyaságra. Nekem úgy látszik kellett az első gyermek izgatott várása ahhoz, hogy a másodikat ilyen nyugodtan tudja várni. A terhesgondozás kifejezés is új értelmet nyert számomra, most boldogan írom be a naptáramba az új időpontokat.