Terhességi ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat a terhesség alatt

 

Meglepetés ikrek? Ilyet ma már csak régi filmeken látunk. Az ultrahang vizsgálat már évtizedek óta a terhesgondozás szerves részét képezi, ami nem csak magát a terhességet képes megállapítani és nem is ez a célja. Az ultrahang vizsgálatok során az orvos célja az, hogy a lehető legkorábban fényt derítsen a magzati rendellenességekre, illetve felmérje az anya egészségi állapotát is. Miután valaki a menstruáció kimaradása miatt arra gyanakszik, hogy állapotos, egy pozitív terhességi teszt után kerül sor az első ultrahang vizsgálatra. Ez még hüvelyi úton történik, majd ezt követően már hasfalon keresztül kerül sor a vizsgálatokra.
A hüvelyi ultrahang vizsgálatra a terhesség 5-10. hete között kerül sor, amikor az orvos megállapítja a magzatok számát és a terhesség pontos idejét is. Ilyenkor kerül be a „kiskönyvbe” a szülés várható időpontja is.
A képalkotó vizsgálatokkal nyomon tudják követni a magzat méretének változásait, érettségét, azt, hogy hogyan helyezkedik el a méhen belül, aztán az idő előrehaladtával már meg lehet állapítani a baba nemét is. Az ultrahang vizsgálaton nem csak a babát, hanem az anyát is vizsgálja az orvos. A méh, a petefészkek és a petevezetékek vizsgálata elengedhetetlen.

 

Terhessegi ultrahang vizsgalat - budapestinogyogyasz.hu

 

A következő már többet mutat

 

A második ultrahang vizsgálatra a terhesség 12-13. hetében kerül sor, ekkor már felismerhetőek a fejlődési és a kromoszóma rendellenességre utaló jelek.
A harmadik vizsgálatra a terhesség 18. hetében hívják vissza a kismamákat, ez már hasfalon keresztüli vizsgálat. Ekkor már vizsgálják a magzat koponyáját, mellkasát, szívét, hasi szerveit, gerincoszlopát és a végtagokat. Emellett megállapítják a méhlepény és a magzatvíz mennyiségét is.
Negyedszerre a terhesség 30. hetében megyünk ultrahang vizsgálatra, melynek célja a magzat fejlődésének ellenőrzése, az utolsó alkalomra a 36. héten kerül sor. Ennek már a szülésvezetés megtervezése mellett a magzat méhen belüli helyzetének, súlyának meghatározása is célja. Ekkor is megvizsgálják a méhlepényt és a magzatvizet is.
Mielőtt terhességi vizsgálatra érkezik valaki, érdemes megkérdezni az orvost, hogy telt, vagy üres húgyhólyaggal érkezzen-e. Általában a hüvelyi ultrahangot üres, a hasi ultrahangot tele húgyhólyaggal végzik el.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a vizsgálat fájdalommentes, s mivel nem jár sugárterheléssel, nincs magzatkárosító hatása sem, tehát teljesen biztonságos a babára és az anyára nézve is.