Hogyan érdemes készülni egy ultrahangra Budapesten?

Milyen egy budapesti ultrahang?

Ha bármikor felmerül a nőgyógyászati ultrahang, legtöbbször örömteli pillanatok ugranak be és ez így van rendjén, de azért nemcsak ilyen témában van szükség ultrahangra. Ellenőrzések, szűrések mellett a kismedencei elváltozások gyanúja is nélkülözhetetlenné teszi az ultrahangokat. Budapesten és vidéken egyaránt az ultrahang célja a nőgyógyászati és terhességi kórállapotok felismerése. Ezeket az ultrahangos képalkotás segíti. Két formája terjedt el: a hasi és a hüvelyi úton történő vizsgálat.
A hüvelyi úton történő vizsgálatot körülbelül a terhesség 12. hetében szokták elvégezni, de a kismedence szerveinek lehetséges elváltozásait is ezzel a módszerrel szoktál ellenőrizni az ultrahanggal Budapesten. Ezen vizsgálatok esetén a páciensnek hanyatt kell feküdnie, amíg az orvos egy egyszerhasználatos védőburokkal ellátott vizsgálófejjel dolgozik, ami a lehető legnagyobb gondossággal áttekinti a kismedencei szerveket. A has bőrfelületére ilyenkor egy ultrahanghullámok terjedésének elősegítésére alkalmas gélt kennek.

Ultrahang budapest - budapestinogyogyasz.hu

Mit fogunk érezni, mire figyeljünk?

A vizsgálat előtt fontos a gondos tisztálkodás. Ha orvossal szükséges tisztázni, hogy az ultrahanghoz teli vagy üres hólyag szükséges és eszerint megjelenni az ultrahangon. Budapesti és vidéki helyszínen is ugyanazok a protokollok várhatóak: a hüvelyi vizsgálatoknál legtöbbször az üres hólyag az elvárt. Ez a fajta vizsgálat járhat kellemetlen feszítő érzéssel, de fájdalom nem jellemző. Így, ha ilyet érzünk, érdemes azonnal egyeztetni nőgyógyászunkkal.
A hasi ultrahangnál azonban pont ellenkezőleg: a telt hólyag segíti legjobban a korrekt képalkotást. Ha ilyen budapesti ultrahangra készülünk, fél órával a vizsgálat előtt érdemes 4-6 pohár vizet meginni. A vizsgálat befejeztével azonnal mehetünk mosdóba, tehát nem kell izgulni, hogy egyre feszültebben hív a természet. A hasi ultrahang Budapesten és vidéken se jár fájdalommal. A zselé lehet kicsit hidegebb a megszokottnál, de ultrahang használatát nem fogjuk érezni és nem is jár veszéllyel se a mamának, se a babának. A vizsgálat után a gél egyszerű papírtörlővel eltávolítható.
Ha a terhességi ultrahang Budapesten történik (bár már legtöbbször vidéken is), lehetőség van arra, hogy a végén a vizsgálatról készült felvételeket megkapjuk valamilyen adathordozón. Erről érdemes egyeztetni a vizsgálatot végző orvossal. Sok esetben az adathordozóról (penddrive vagy írható DVD) nekünk kell gondoskodnunk.