Hüvelyi ultrahang vizsgálat a pontos diagnózisért

A hüvelyi ultrahang vizsgálat nem csak korai terhességnél lehet indokolt

 

Habár sokan, még a nők közül is, egyből várandósság diagnosztizálására gondolnak, ha az ultrahang szót meghallják, közel sem csak erre lehet alkalmazni ezt a diagnosztikai eszközt. Számos nőgyógyászati probléma létezik sajnos, amelynek a felderítésére a hüvelyi ultrahang vizsgálat a legalkalmasabb. Amikor rendszeresen visszatérő kismedencei gyulladással, vagy menstruációs problémákkal küzdenek a páciensek, az egyik legelső műszeres vizsgálat a hüvelyi ultrahang vizsgálat.

 

Mit láthatunk ezzel a módszerrel?

 

A hüvelyi ultrahang vizsgálat során a nőgyógyász szakorvos alaposan meg tudja vizsgálni a hüvely, a méhnyak és a méhszáj, a méh, a petefészkek és a petevezetők, valamint a húgyhólyag állapotát. Az ultrahang alkotta kép segítségével, nagy bizonyossággal megállapítható, ha valamilyen eltérés mutatkozik ezeknek a területeknek valamelyikén, és előirányozhatók a további vizsgálatok.
Amennyiben valamilyen panasz áll fenn, érdemes mielőbb felkeresni a nőgyógyászt, nem pedig népi gyógymódokkal kísérletezni a tünetek enyhítésének reményében. A hüvelyi ultrahang vizsgálat révén felfedezhető a méhen kívüli terhesség, a petefészekben és a méhben megbújó ciszták, miómák, és egyéb elváltozások. A minél előbbi diagnosztizálás rosszindulatú elváltozások esetén, akár életet is menthet. Nem érdemes tehát a dédi gyógytea receptje után kutatni a fiókban, vagy az idősebb rokonok emlékei közt. Biztosabb eredményt hoz a hüvelyi ultrahang vizsgálat. Éljünk az orvostechnikai fejlődés adta lehetőségekkel, az egészségünk érdekében!

 

Huvelyi ultrahang vizsgalat a pontos diagnozisert - budapestinogyogyasz.hu

Hogyan zajlik, és fáj-e a vizsgálat?

 

A hüvelyi ultrahang vizsgálat egy teljesen fájdalommentes eljárás, amelynek során az ultrahang hullámokat egy vizsgálófej segítségével a vizsgálandó területre irányítják. A visszaverődő ultrahang hullámokat a gép képekké alakítja. A vizsgálat során a nőgyógyász nagyon kíméletesen jár el, a vizsgálóeszközre gumióvszert húz, és zselével is bekeni a felületét.
A páciensnek üres húgyhólyaggal szükséges érkeznie a vizsgálatra, hogy a belső szervek akadálytalanul láthatóak legyenek a vizsgáló orvos számára. A képet természetesen a beteg is láthatja egy számára felszerelt monitoron, így már vizsgálat közben könnyebben megértheti laikusként is, hogy ha valamilyen elváltozást fedez fel az orvos, az pontosan hol helyezkedik el, és mekkora kiterjedésű. Ha egyéb panasz nincs, az éves citológiai vizsgálattal egyidőben érdemes hüvelyi ultrahang vizsgálatot is kérni a nőgyógyászunktól.