Sokáig halogatott méhnyakrák szűrés

Azt hittem a nőgyógyászom pótolhatatlan

Az az igazság, hogy egészen mostanáig, évek óta nem voltam méhnyakrák szűrésen. Sajnos a korábbi orvosom, akihez tinédzserkorom óta jártam nyugdíjba ment, és valahogy egyik nőgyógyászati rendelőbe sem mertem csak úgy ismeretlenül bekopogtatni. Panaszom pedig nem volt. Az első kimaradt évben még nem is nagyon izgatott a dolog, hiszen úgy voltam vele, ha nincs gond, kétévente is elég megcsináltatni a méhnyakrák szűrést. A közegészségügyi rendszer sem vonzott, mert sokszor hallottam panaszokat a hosszú várakozási idők miatt, és a nem mindig empátiával teli orvosi hozzáállásról.
Az évek szinte elröppentek gyors egymásutánban, én pedig azt vettem észre, hogy minimum négy éve nem volt méhnyakrák szűrésem. Amikor erre rádöbbentem, még nehezebb lett meggyőzni magam arról, hogy most már keressek egy nőgyógyászt. Egyrészt azon aggódtam, hogy mit mond majd az orvos, és esetleg goromba lesz, amiért ennyi ideig elhanyagoltam ezt a fontos vizsgálatot. Másrészt ennyi év után már az is aggasztott, hogy esetleg találnak valami rendellenességet. Annyi daganatos megbetegedésről hallani fiatalok körében is, én pedig már erősen megyek a negyvenedik születésnapom felé. A félelem és a szégyenérzet egyre inkább rám telepedett, és egyre erősebben akadályozott abban, hogy tegyek az egészségemért.

 

Sokaig halogatott mehnyakrak szures - budapestinogyogyasz.hu

Méhnyakrák szűrés dr. Mericli Metin magánrendelőjében

Egy nap a barátnőmnek hoztam fel szégyenkezve a témát, aki igyekezett megnyugtatni. Mesélt a saját orvosáról, dr. Mericli Metinről, akihez ő jár szűrővizsgálatra. Elmondása szerint ott kivétel nélkül mindenki kedves, és megértő, és a vizsgálatokat is gyorsan, kényelmes körülmények között végezik el. Bátorított, hogy próbáljam ki, biztosan elégedett leszek.
Az ő unszolására rászántam magam, és időpontot foglaltam. A barátnőmnek valóban igaza volt mindenben. Kedves, és megértő volt mindenki, a nőgyógyász is remek ember, és nagyon tapasztalt orvos. Egyáltalán nem éreztem magam kellemetlenül, a doktor úr megnyugtatott, hogy az a lényeg, hogy most már itt vagyok és rászántam magam a méhnyakrák szűrésre. A vizsgálat után egy héten belül megkaptam az eredményt, ami P1-es lett. Ez azt jelenti, hogy minden tökéletes, a méhnyak normális citológiai képet mutat. Megkönnyebbültem, és hálás voltam a barátnőmnek, hogy ajánlotta ezt a helyet. Mostantól biztosan megint rendszeresen fogok járni méhnyakrák szűrésre.