Terhesgondozás – Egészségmegőrzés várandósság idején

Szakorvosi terhesgondozás, szülés előtti egészségvédelem

A terhesgondozás a terhesség alatti rendszeres és teljes körű egészségügyi ellátást foglalja magában. Ez a szülészeti-nőgyógyászati protokoll alapvető fontosságú mind a magzat, mind az anya egészsége érdekében. A szülés előtti vizsgálatok elvégzésével felismerhetők az esetleges várandóssági problémák. Továbbá a terhesgondozás alatt nyomon követhetők a magzati életfunkciók, csökkenthető a koraszülés és egyéb tényezők kockázata is. A vizsgálatok mellett igényelhető tanácsadás is (pl. várandósság alatti tudatosabb életmódra, nemi életre, testmozgásra vonatkozólag egyaránt). A szakorvosi tájékoztatásoknak és útmutatásoknak köszönhetően a kismama testileg és mentálisan is felkészülhet a szülésre.

Milyen a hatékony prenatális ellenőrzés

A terhesgondozás alatt fizikai vizsgálatok, és különféle ellenőrző módszerek egyik meghatározó pontja az alacsony és a magas kockázatú terhesség közötti különbségtétel. A korszerű orvostudománynak köszönhetően ma már szignifikánsan csökkent a perinatális mortalitások (vagyis a születés körüli halálozás) aránya. Ez főképpen az intrauterin (méhen belüli) diagnosztika, a neonatalógia (újszülött-gyógyászat), valamint az aneszteziológia javulásának tudható be. Csodálatos, hogy ma már rutinszerű vizsgálatoknak neveznek olyan módszereket, melyekre korábban (nagyjából a 19. század közepéig) nem volt példa. Ilyen példaként a szaknyelven symphysis-fundus távolság mérése – magyarán a méhtest felső vége és a szeméremcsont közötti távolság megfigyelése. Továbbá a magzati vérkeringéséről és mozgásáról is felvilágítást kaphatunk.
A terhesvédelem magában foglalja a gondozást (anya és születendő magzat), valamint a megelőzést, felismerést, elhárítást. A jól szervezett keretek között zajló szülés előtti kezelések elősegítői lehetnek a várandós időszaknak és a szülésnek. A szakorvos időben felismerhet és kezelhet olyan problémákat, mint a vérszegénység, vagy a terhességi cukorbetegség.

Terhesgondozas – Egeszsegmegorzes varandossag idejen - budapestinogyogyasz.hu

Terhesgondozás és terhesség alatti öngondoskodás

A rendszeres időközönként beiktatott szülész-nőgyógyászati terhesgondozás optimális esetben körültekintő öngondoskodással is kiegészül. A várandósság ideje alatt a megszokottnál is fokozottabban kell figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, vitaminszükségletre. Az alacsony intenzitású séta a friss levegőn, a terhességi jóga és az úszás a testnek és az elmének ugyancsak jót tesz. Ezek a gyakorlatok javítják az állóképességet, és segítik az alvást, csökkenti a stressz szintjét, előmozdítja a jó közérzetet. Bár a testmozgás fontos, a sérülések és túlerőltetések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes az orvossal konzultálni a lehetséges edzésformákról.